söndag 17 november 2013

Marshmallowsfigurer

Det här är mitt bidrag till Månades sötsak hos Söta saker. Temat är helg, vilket innefattar lördag och det i sin tur innebär i vår familj lördagsgodis!

Marshmallowsfigurer är väl i strikt mening inte bakning eftersom ingen ugn är inblandad men det är ju i alla fall sötsakstillverkning.

Något recept i traditionell mening är ju också svårt att ge för här kan ju kreativiteten flöda fritt men jag använde:
Marshmallows (normalstora och minimarshmallows)
Hallonsnören
Strössel
Noblessechoklad och en körsbär-i-likörpralin (till snögubbens hatt men en Center-choklad funkar lika bra)
Smarties
Mörk choklad
Vit choklad
Flagad mandel (till renens horn)
Grillpinnar (jag delade dem på hälften för att få dem lagom långa)

Trä upp två marshmallows på varje grillpinne.

Rymdvarelse:
Dela en minimarshmallow på diagonalen (enklas är att klippa itu den). Smält vit choklad och doppa undersidan av marshmallowsbitarna i chokladen. Sätt fast bitarna som öron. Klipp två bitar av hallonsnöre till antenner och gör en knut i ena änden. Gör två hål med tandpetare mellan öronen på figurens huvud och peta ner antennerna. Knepet för att få fast dem är att de liksom ska klippa fast i marshmallowens innanmäte. Limma fast valfritt antal ögon av strössel med hjälp av vit choklad. Smält mörk choklad. Använd en tandpetare och måla dit pupiller och mun med chokladen. Dekorera kroppen med strössel som sätts fast med vit choklad. Lägg in rymdvarelsen i kylen en stund så chokladen stelnar.

Snögubbe:
Smält mörk choklad. Använd en tandpetare och måla snögubbens ögon och mun.
Klipp en bit hallonsnöre och tryck dit som näsa. Knyt en bit hallonsnöre som halsduk.
Gör snögubbens hatt av en noblesse och en chokladpralin som limmas ihop med hjälp av mörk choklad. Sätt fast hatten på snögubben med hjälp av choklad. Ställ snögubben i ett glas och ställ in i kylen tills chokladen stelnat.

Rudolf med röda mulen:
Sätt ihop smala bitar av flagad mandel med hjälp av smält choklad till renens horn (förhoppningsvis går det att hitta smala bitar i madelspånspåsen, annars kan man kan behöva dela madelflagorna på längden, vilket är litet av en utmaning men med en vass kniv och några spån att öva på så funkar det). Måla hornen bruna med smält choklad. Ställ in i kylden så chokladen stelnar. Gör renens öron på samma sätt som för till rymdvarelsen. Sätt fast en Smartie som renens nos med hjälp av smält choklad. Använd en tandpetare och måla snögubbens ögon och mun med choklad. Gör hål med en tandpetare mellan öronen på renens huvud. Doppa nederdelen av renens horn i smält vit choklad och sätt fast dem i hålen (försiktigt så inte hornen går av, de är inte den stabilaste konstruktionen i världen, chokladlim till trots). Sätt i kylen tills chokladen stelnat.

Ellinor gjorde också marshmallowsfigurer. Här är hennes:








2 kommentarer:

  1. Å vad söta! och jag älskar marshmallows :) Roligt med ett enkelt julgodis som man kan dekorera som man vill..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också att det går att göra lite som man vill och att det går att dekorera med det man tycker bäst om :)

      Radera